afval scheiden met de BrickBin

In een wereld waar duurzaamheid en milieubewustzijn steeds belangrijker worden, is het scheiden van afval een eenvoudige maar uiterst impactvolle manier waarop we allemaal kunnen bijdragen aan een schonere en groenere planeet. Het idee is eenvoudig: door ons afval te scheiden en te zorgen dat elk type afval op de juiste manier wordt verwerkt, verminderen we de belasting op stortplaatsen, bevorderen we recycling en verminderen we de negatieve impact op het milieu.

Maar afval scheiden kan soms verwarrend zijn. Wat moet waar? Waar hoort dat lege melkpak? Of die gebruikte theezakjes? En wat te doen met al dat plastic afval? Wij geven je een duidelijk overzicht van hoe je afval effectief kunt scheiden, welk type afval waar hoort, en hoe je kunt bijdragen aan een duurzamere toekomst. We zullen ook de voordelen van duurzame afvalbakken, zoals de BrickBin, benadrukken als een praktische oplossing voor thuis en op het werk.

Waarom is afval scheiden belangrijk?

Het scheiden van afval is belangrijk omdat het ons in staat stelt om verschillende soorten afval te recyclen en op de juiste manier te verwerken. Wanneer al ons afval wordt gemengd, kan dit leiden tot vervuiling en verspilling van bruikbare materialen. Bovendien worden er enorme hoeveelheden broeikasgassen geproduceerd tijdens het afbraakproces van gemengd afval, waardoor de klimaatverandering wordt verergerd.

Door ons afval te scheiden en te recyclen, worden materialen opnieuw gebruikt en worden nieuwe grondstoffen bespaard. Dit vermindert onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en helpt de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Maar niet alleen het milieu profiteert van afval scheiden, ook onze portemonnee kan er baat bij hebben. Door ons afval op de juiste manier te scheiden, kunnen we mogelijk geld besparen op onze afvalverwerkingskosten.

Soorten afval scheiden

Afval scheiden is niet alleen het plaatsen van vuilnis in verschillende bakken, maar ook het begrijpen van de verschillende categorieën afval en waarom ze afzonderlijk moeten worden ingezameld en gerecycled. Hier zijn enkele belangrijke categorieën van afval:

 • Papier en karton

Papier is een veelvoorkomend materiaal in ons dagelijks leven en kan gemakkelijk worden gerecycled. Wit papier, gekleurd papier, kranten, karton en tijdschriften kunnen allemaal worden gescheiden en bij het oud papier worden geplaatst. Dit wordt vervolgens gerecycled tot nieuw papier.

 • Plastic

Plastic afval is een groot probleem voor het milieu, omdat het heel lang duurt voordat het wordt afgebroken. Plastic kan echter wel worden gerecycled en daarom is het belangrijk om dit te scheiden van ander afval. Plaats plastic flessen, verpakkingen en zakken in de plastic bak.

 • Organisch afval – GFT

Organisch afval, zoals etensresten, kan worden gecomposteerd en gebruikt als meststof voor planten. Gooi organisch afval in de GFT (groente-, fruit- en tuinafval) bak of gebruik een compostbak in je eigen tuin.

 • Restafval

Alles wat niet kan worden gerecycled of gecomposteerd, hoort thuis in de restafvalbak. Probeer echter altijd zo min mogelijk restafval te produceren door bewust te kiezen voor producten met duurzame verpakkingen en door zoveel mogelijk afval te scheiden.

 • Glas

Glas is een materiaal dat oneindig kan worden gerecycled zonder kwaliteitsverlies. Gooi daarom glazen flessen en potten in de glasbak. Zorg ervoor dat ze leeg zijn en verwijder eventuele plastic doppen.

 • Statiegeld

Blikjes, flessen en petflesjes kunnen ook worden gerecycled. De meeste supermarkten bieden statiegeld aan bij het inleveren van deze verpakkingen. Hierdoor worden ze gegarandeerd gescheiden en gerecycled.

Wat moet waar?

Om afval scheiden eenvoudiger te maken en ervoor te zorgen dat elk type afval op de juiste plek belandt, hebben we een handige infographic gemaakt: “Wat Moet Waar?” Hierop kun je in één oogopslag zien welk type afval in welke bak hoort.

Infographic afval scheiden Brick Bin

Tips voor afval scheiden

Afval scheiden kan aanvankelijk verwarrend lijken, maar met een paar handige tips kun je deze praktijk eenvoudiger en efficiënter maken. Hier zijn enkele richtlijnen die je kunnen helpen bij het effectief scheiden van afval:

 • Zorg ervoor dat je afvalbakken duidelijk zijn gelabeld. Dit maakt het voor iedereen in huis of op kantoor gemakkelijk om afval correct te scheiden.
 • Nat of vervuild afval kan recycling bemoeilijken. Spoel bijvoorbeeld voedselresten van plastic containers voordat je ze weggooit.
 • Gebruik herbruikbare boodschappentassen om plastic tasjes te vermijden en je plasticafval te verminderen.
 • Breng oude elektronische apparaten en batterijen naar specifieke inzamelpunten of recyclingcentra om schadelijke materialen op een verantwoorde manier te verwerken.
 • Probeer producten te kopen met minder verpakkingsmateriaal of kies voor producten in recyclebare verpakkingen.
 • Maak gebruik van duurzame afvalbakken, zoals de BrickBin, die verschillende compartimenten biedt voor het scheiden van afval.

Duurzame afvalbakken zoals BrickBin

In de zoektocht naar een meer duurzame en effectieve manier om afval te scheiden, zijn modulaire afvalbakken zoals BrickBin een veelbelovende oplossing. Deze innovatieve afvalbakken dragen bij aan een betere afvalscheiding op verschillende manieren. Ten eerste bieden ze de mogelijkheid om afvalstromen op een georganiseerde en efficiënte manier te scheiden. Deze afvalbakken zijn vaak verkrijgbaar per specifieke categorie afval, zoals papier, plastic, GFT (groente-, fruit- en tuinafval), restafval, statiegeld flesjes, glas etc. Dit maakt het voor gebruikers gemakkelijker om afval op de juiste manier te scheiden, waardoor de kans op vervuiling van recyclebare materialen wordt verminderd.

Een ander voordeel van modulaire afvalbakken is hun flexibiliteit en schaalbaarheid. Ze kunnen worden aangepast aan de behoeften van een specifieke locatie. Dit betekent dat ze geschikt zijn voor zowel huishoudelijk gebruik als voor bedrijven en openbare plaatsen. Bovendien kunnen ze worden uitgebreid met extra compartimenten of juist worden verkleind, afhankelijk van de vraag.

Wat betreft duurzaamheid benadrukken deze afvalbakken vaak het gebruik van gerecyclede materialen bij de productie. Ze worden vaak vervaardigd met 100% gerecycled plastic, wat bijdraagt aan het verminderen van de vraag naar nieuw plastic en de hoeveelheid afval op stortplaatsen. Dit circulaire benadering benadrukt niet alleen de duurzaamheid van het product, maar stimuleert ook de circulaire economie.

Daarnaast bieden deze afvalbakken educatieve mogelijkheden. Ze kunnen worden voorzien van educatieve elementen, zoals pictogrammen of tekst, om mensen te informeren over de juiste manier van afvalscheiding. Dit helpt bij het vergroten van het bewustzijn en het bevorderen van goede gewoonten.

Duurzame afvalbakken dragen niet alleen bij aan een betere afvalscheiding, maar dienen ook als een tastbare herinnering aan het belang van verantwoord omgaan met ons afval. Ze helpen bij het verminderen van vervuiling, het behoud van natuurlijke hulpbronnen en het bevorderen van een gezonde planeet voor toekomstige generaties. Het gebruik van gerecyclede materialen in deze afvalbakken toont aan dat de transitie naar een duurzamere toekomst binnen handbereik ligt.

Waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met afval scheiden! Samen kunnen we het verschil maken!

Brickbin coming soon 1

Deel dit verhaal, kies een platform!